Skip to content

Aanraking, goud in onze handen

Haptonomie Schiedam

De kracht van kwetsbaarheid

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een menswetenschap die zich bezig houdt met het ontwikkelen, verhelderen en verdiepen van het gevoelsleven. De mens wordt beschouwd als een ondeelbaar geheel, waarbij lichamelijkheid, psyche en gemoed onderscheiden kunnen worden maar niet als los staan van elkaar. De haptonomie vindt het belangrijk om de aandacht te richten op wat ons gevoel ons vertelt, waarin wij ons geraakt voelen en wat ons beweegt. In de aanraking is dit aan den lijve voelbaar te maken. Lees hier meer over de oorsprong van de haptonomie.

Wat is het verschil tussen een haptotherapeut en een haptonoom?

Een haptonoom is iemand die de basisopleiding haptonomie heeft gevolgd en de fenomenen van de haptonomie zoals het uitbreiden van de tast of door de pijn heenvoelen, in zijn eigen beroep toepast. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut met een aantekening haptonomie.

Een haptotherapeut is iemand die en de basisopleiding haptonomie èn de therapeuten opleiding tot haptotherapeut heeft gevolgd. Haptotherapie is uitgegroeid tot een op zich zelf staand vak waarbij een haptotherapeut cliënten begeleidt in een proces bewustwording.

Affectiviteit

Affectiviteit, warm menselijk contact, neemt een belangrijke plaats in binnen de haptonomie. Affectiviteit is de mogelijkheid je in een ander te verplaatsen,om ín te voelen in de ander, om aan te voelen wat nodig is. Waarnemen vanuit je gevoel en daar gehoor aan durven geven. De aanraking is de meest directe en natuurlijke vorm van communicatie. Als een kind een nachtmerrie heeft, dan helpen woorden niet, wanneer je het kind op schoot neemt en geruststellend streelt zal het kalmeren. Via de nabijheid en aanraking ervaart het kind geborgenheid en rust. Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Woorden kunnen een boodschap overbrengen maar aanraking is als goud in onze handen.
Een gebaar van troost, een knuffel, doet wonderen.
Deze liefdevolle aanrakingen heb je nodig om te voelen wie je bent, om te leren vertrouwen op jezelf, om te voelen dat je er toe doet, om te kunnen verzachten en thuis te komen bij jezelf.

Oorspronkelijk

Het gevoel voor wat wel of niet goed voor ons is, is aangeboren. De reactie om terug te trekken van wat niet goed voelt en toe te neigen naar wat wel goed voelt hebben we ook al vanaf voor de geboorte. In de loop van ons leven leren wij veelal af hiernaar te luisteren en worden we steeds ‘verstandiger’.

Tijdens een nascholingsdag haptonomie werden wij (haptotherapeuten) uitgenodigd om te verwoorden wat het vak voor ons inhoudt.
Spontaan kwam dit gedichtje bij mij boven:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Je kent vast wel dat gevoel van vakantie.
Dat je zintuigen weer lijken open te gaan.
Dat je ziet hoe mooi de blaadjes aan de boom zijn.
Dat je de zachte bries van de wind door je haren voelt.
De aanraking van de zon op je wangen voelt.
Dat je voelt dat je leeft.
Dat je de glimlach van een ander mens opmerkt en dat je degene wil ontmoeten.
Zo\’n gewaarwording van uit je hoofd weer in je lijf.
Zo\’n gevoel van \”aanstaan\”, levend zijn, verbonden met jezelf en alles om je heen, de mensen, de bomen, de sterren.
Eigenlijk heel gewoon, onze natuurlijke staat.